1. Ghidul Asiguratului – Ghidul asiguratului CNAS se poate accesa folosind următorul link https://cnas.ro/ghidul-asiguratului/
2. În link-ul următor se poate vizualiza lista de spitale din România unde se pot găsi secții oncologice – Secții-Oncologice-România
3. Informații despre Kinetoterapia în limfedem.
Dna. Rodica Păcurar, medic de profesie, este și pacient oncologic cu mastectomie. În urma intervenției chirurgicale suferite, s-a specializat în 2015 printr-un master în kinetoterapie și educație fizică și sport. Doamna Rodica Păcurar, a oferit tehnici de învățare a exercițiior cu supraveghere, ca voluntar în anul 2016, asociației noastre. Doamna Rodica Păcurar, a avut amabilitatea de a oferi acest material care vine în ajutorul pacientelor cu mastectomie, recomandat chiar imediat după intervenție, cu avizul medicului oncolog curant.
Acest document se poate găsi accesând următorul link – Exerciții-limfedem-recuperare-postmastectomie-kineto
4. Cum puteți obține gratuit proteza de sân?
Proteza de sân se poate obține gratuit prin Asociația Oncopacienților Phoenix sau prin CNAS. Aceasta include proteza împreună cu sutien-suport special și sunt personalizate.
– CNAS: se solicită la medicul oncolog curant formularul D39, completat de către medic (valabil 30 de zile) și se adresează casei de sănătate de care aparține cu domiciliul din cartea de identitate a solicitantului.
– ASOCIAȚIEI ONCOPACIENȚILOR PHOENIX: În cazurile urgente putem ajuta la obținerea protezei de sân prin completarea: Cerere tip proteză sân și trimiterea acesteia pe mail la următoarele adrese: ioanacrst@yahoo.com sau ioana.cristea@aminvinscancerul.ro însoțită de copie a cărții de identitate a solicitantului.
5. Informații despre procedura de pensionarea pe caz de boală.
Pensionarea pe caz de boală se recomandă în perioada tratementelor, după 180 de zile de concediu medical sau imediat după finalizarea tratamentelor, sau imediat după finalizarea tratamentului. Procedura de pensionarea pe caz de boală se poate găsi mai jos:
– Se realizează un dosar medical complet conform cu cerințele casei de pensii și comisia medicală din sector/județ;
– Depunere dosar la casa de pensii;
– Se așteptă decizia de pensionare și plată (în caz de respingere, contestația trebuie făcută imediat conform recomandării din scrisoarea de refuz).
6. Asociația Oncopacienților Phoenix a inițiat o petiție cu care sperăm să clarificăm obținerea corectă a certificatului de handicap. Vă rugam să semnați petiția ce se află în următorul link – Petiție-online
7. Informații privind obținerea cetificatul de handicap.
Acest certificat se poate obține de către oncopacientul în tratament în baza legii 448/2006 iar condițiile de obținere sunt:
– Este foarte important că pacientul să se afle în timpul tratamentului oncologic;
– Pacientul solicită un referat de la medicul curant oncolog din spital/policlinica pentru obținerea certificatului de handicap. În cazul în care pacientul are și alte afecțiuni grave, este recomandat să fie solicitate și referatele de la acele patologii medicale;
– Se realizează dosarul conform listei de la comisia de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu. Dosarul trebuie să includă în primul rând referatul/referatele solicitate la pasul anterior.
8. Cererea online pentru acordare în București, a stimulentului pentru deținătorii de certificat de handicap.
Mai multe informații se pot găsi în următoarele link-uri:
https://online.dgas.ro/
https://www.dgas.ro/stimulent-pentru-integrarea-sociala-a-persoanelor-adulte-cu-handicap/